Friese logistieke sector maakt zich op voor Elfstedentocht

Publicatie datum: 08-02-2012

Friese logistiek dienstverleners maken zich op voor de Tocht der Tochten. Voor de tocht begint moet alles in kannen en kruiken zijn, op de dag zelf zitten de elf steden voor vrachtauto's op slot. Logistiek.nl sprak een aantal logistiek dienstverleners over hoe ze zich voorbereiden op de drukte.

Melkplanning gaat over de kop

Zodra ‘it giet oan' klinkt, is het alle hens aan dek bij Fritom Group. De logistiek dienstverlener uit Bolsward houdt zich onder meer met rmo-transort bezig: het transport van melk van de veehouder naar de fabriek. "Tijd is hierbij belangrijk", zegt Rudy Vellema, algemeen directeur van Fritom Group. "Koeien stoppen niet met melk geven en een tank van een veehouder raakt vol. Ook als de Elfstedentocht wordt verreden, zal die melk moeten worden opgehaald. Het bedrijfsonderdeel Melkweg|Fritom heeft die opdracht met name rondom Birdaard, Dokkum en Leeuwarden. De melktanks van veehouders die tijdens de Elfstedentocht onbereikbaar zijn, moeten vooraf worden leeggehaald. De zuivelfabriek in Leeuwarden zal slecht bereikbaar zijn. In overleg met de opdrachtgevers moet dus worden afgestemd waar de melk naartoe moet. Planningen gaan over de kop. Alle materieel en chauffeurs worden ingezet om vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen."

Aan- en afrijroutes gestremd

Veenstra|Fritom in Heeg ligt langs de elfstedenroute. Vellema verwacht dat vanaf Heeg de aan- en afrijroutes regelmatig gestremd zullen zijn. Het bedrijf houdt hier rekening mee met de vertrektijden van de vrachtauto's. "De wedstrijdrijders passeren globaal tussen 05.30 uur en 07.00 uur Heeg. Omdat de bruggen dan openstaan kunnen de auto's niet vertrekken. Daarnaast zal er natuurlijk hinder worden ondervonden van de verwachte mensenmassa die op het evenement afkomt."

Aangepaste dienst

Veenstra|Fritom is voor 75 procent internationaal georiënteerd. Het werk gaat gewoon door. Voor wat betreft de binnenlandse distributie voorziet het bedrijf wel dat ze een aangepaste dienst zal hebben. "Distributie in Friesland zal door de enorme drukte niet mogelijk zijn en in de rest van Noord Nederland zeer beperkt." Bij het bedrijf in Heeg zijn er drie medewerkers die aan de tocht mee willen doen. Daarnaast zijn er medewerkers die de happening zelf graag willen mee maken. "We zullen hier gehoor aan geven, maar het bedrijf moet wel door blijven draaien."

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: Logistiek.nl